Ruistankioöljy paras

Anonyymi

Ruistankio- eli kitupellava- eli camelinaöljy on uuden tutkimuksen(kin) mukaan paras öljy, https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006579691.html .

Mutta mitä tarkoittaa lause "Lisäksi camelinaöljy näytti laskevan sydän- ja verisuoniterveydelle mahdollisesti haitallisten omega-6-rasvahapoista muodostettujen lipidimediaattorien pitoisuuksia."?

Laatikaisen blogissahan aivan muutama viikko sitten sanottiin, ettei omega 6 -rasvahapoista ole haittaa. https://www.pronutritionist.net/2020/02/linolihapon-ja-muiden-omega-6-rasvahappojen-vaikutus-tulehdukseen-yllattaa-jalleen/ .

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruistankio

16

593

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Odotetaan vastenmielistä miestä, joka puhuu virheellisesti camelinaöljystä "tunkioöljynä" ja oliiviöljystä lamppuöljynä. Hänen näppikseltään tulee siis lopullinen totuus, kuten kanannahkojen ylivoimaisuus.

      --

      Artikkelista: "Lipidimediaattorit toimivat elimistössä viestinviejinä, jotka säätelevät monia elimistön normaalille toiminnalle tärkeitä toimintoja. Tutkimuksessa mitattujen lipidimediaattoreiden toiminnasta solu- ja elintasolla ei kuitenkaan vielä tiedetä riittävästi, jotta voitaisiin sanoa, millaisia vaikutuksia niillä on esimerkiksi sydänterveydelle."

      Lipidimediaattori on sama kuin lipidivälittäjä. On yleisellä tasolla lisäksi tiedossa, että melanokortiinit ja solukalvoista peräisin olevat lipidivälittäjät hillitsevät elimistön tulehdusreaktioita (vrt. pelkkä omega-6) ja saattavat siten valtimokovettumien syntymistä. Melanokortiini-reseptori ohjaa ensisijaisesti melaniinin tuotantoa ihossa, mutta sen on havaittu säätelevän myös kolesterolin kulkeutumista elimistössä, ja liittyen valtiomokovettumiin.

      Myös isoprostanoidit ovat yksi lipidivälittäjiä kudosvaurioiden korjaamisessa, veren hyytymisessä, verisuonten seinämien läpäisevyydessä, tulehduksessa ja immuunijärjestelmän toiminnassa. Isoprostanoideja syntyy elimistössä EPA-, DHA- ja ALA-rasvahapoista.

      Tässä lienee kuitenkin perusyhteys, josta artikkelissa puhutaan.

    • Täytyy varmaan ruveta lisäämään camelinaöljyä ruokaan. Käytän vaan rasvaa ruuanlaitossa aika vähän ja edellinen camelinaöljypullo ei ollut hyvän makuista.

      • Anonyymi

        Camelinaöljy muistuttaa mielestäni maultaan rypsiöljyä. Liekö rypsi- ja camelinaöljyjen kylmäpuristetuissa versioissa paljon makueroja (valmistaja, lajike, alue, luomu...)?

        Kasvisterolien ja polyfenolien määrät lienevät kotimaisissa öljyissä huonosti tutkittu asia. Varsinkin kreikkalaiset ovat kunnostautuneet tuossa asiassa oliiviöljyjensä kanssa. Myös suomalaisissa öljyissä voisi olla tarpeeksi tutkittuina paljonkin vientipotentiaalia. Olen nähnyt väitteen, jossa uutto olisi kotimaisille öljyille parempi tapa ottaa talteen "tehoaineet" kuin kylmäpuristus, siemen kun on luonteeltaan kova.

        Pitänee pohtia rypsiöljyn osalta siirtymistä uutolla valmistettuun tuotteeseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Camelinaöljy muistuttaa mielestäni maultaan rypsiöljyä. Liekö rypsi- ja camelinaöljyjen kylmäpuristetuissa versioissa paljon makueroja (valmistaja, lajike, alue, luomu...)?

        Kasvisterolien ja polyfenolien määrät lienevät kotimaisissa öljyissä huonosti tutkittu asia. Varsinkin kreikkalaiset ovat kunnostautuneet tuossa asiassa oliiviöljyjensä kanssa. Myös suomalaisissa öljyissä voisi olla tarpeeksi tutkittuina paljonkin vientipotentiaalia. Olen nähnyt väitteen, jossa uutto olisi kotimaisille öljyille parempi tapa ottaa talteen "tehoaineet" kuin kylmäpuristus, siemen kun on luonteeltaan kova.

        Pitänee pohtia rypsiöljyn osalta siirtymistä uutolla valmistettuun tuotteeseen.

        Ongelma on siinä, että epämääräiset kirjoittajat löytävät jokaiselle öljylle omat faninsa, mutta varsinaiset asiantuntijat ovat useinkin vaitonaisia ja harvasanaisia.

        Se vuoksi tutkijoiden pitäisi tutkia ja sitten avata suunsa. Kansa pysyy muutoin tyhmänä.

        Makuasiat ovat makuasioita. Sen sijaan polyfenolien ja sterolien määrä selviää vain tutkimalla. Selvää on ainoastaan, että kovat eläinrasvat kannattaa korvata pehmeillä kasvikunnan tuotteilla ja vaihdella eri öljytyyppejä. Maku- ja terveys ovat usein kuitenkin kompromissi. Jos kaikki öljyt maistusivat suklaalta ja jäätelöltä ja ne parantaisivat lihottamatta kaiken maailman vaivat, se olisi kullan hinnoissa tai sitten sitä tuottaisivat ja söisivät kaikki.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Camelinaöljy muistuttaa mielestäni maultaan rypsiöljyä. Liekö rypsi- ja camelinaöljyjen kylmäpuristetuissa versioissa paljon makueroja (valmistaja, lajike, alue, luomu...)?

        Kasvisterolien ja polyfenolien määrät lienevät kotimaisissa öljyissä huonosti tutkittu asia. Varsinkin kreikkalaiset ovat kunnostautuneet tuossa asiassa oliiviöljyjensä kanssa. Myös suomalaisissa öljyissä voisi olla tarpeeksi tutkittuina paljonkin vientipotentiaalia. Olen nähnyt väitteen, jossa uutto olisi kotimaisille öljyille parempi tapa ottaa talteen "tehoaineet" kuin kylmäpuristus, siemen kun on luonteeltaan kova.

        Pitänee pohtia rypsiöljyn osalta siirtymistä uutolla valmistettuun tuotteeseen.

        Puristukseen siirtymisen taustalla on pari syytä eli se on teknogiana helpompi ja halvempi ja puristusjäte on kelvokasta rehua. Ainakin camelinaöljyissä on isot erot.


    • Anonyymi

      "Laatikaisen blogissahan aivan muutama viikko sitten sanottiin, ettei omega 6 -rasvahapoista ole haittaa"

      Sellaista mainostelua tällä kertaa.

      Tietenkään mistään öljyistä ei ole haittaa vaan ne suuresti hyödyttävät laihdutus ja painonhallinta bisneksessä toimivia helppoheikkejä, lihottamalla ihmisiä herkästi.

      • Anonyymi

        Olipa typerä kommentti.

        KNM viimeksi mainosti kahvia, kaalia ja kanannahkoja.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Ei ole olemassakaan "parasta ravintoöljyä". Kaikki lisätyt öljyt ja kaikki lisätyt rasvat ovat huonoja eli epäterveellisiä. Jotkin niistä ovat hiuksen hienosti vähän vähemmän epäterveeellisiä kuin jotkin toiset.

        Se että jokin ei ole kaikkein epäterveellisin vain hiuksen hienosti vähän vähemmän epäterveellinen ei tee siitä terveellistä.

        Se että olisi terveyttä edistelevää korvata niin kutsutujen kovien (hyvänmakuisten) rasvojen kulutus pehmeillä (pahanmakuisilla) öljyillä on aivan samanlainen valhe kuin olisi väittää että terveyttä edistelee kun korvaa aitojen sikareiden kulutuksen pikkusikareilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole olemassakaan "parasta ravintoöljyä". Kaikki lisätyt öljyt ja kaikki lisätyt rasvat ovat huonoja eli epäterveellisiä. Jotkin niistä ovat hiuksen hienosti vähän vähemmän epäterveeellisiä kuin jotkin toiset.

        Se että jokin ei ole kaikkein epäterveellisin vain hiuksen hienosti vähän vähemmän epäterveellinen ei tee siitä terveellistä.

        Se että olisi terveyttä edistelevää korvata niin kutsutujen kovien (hyvänmakuisten) rasvojen kulutus pehmeillä (pahanmakuisilla) öljyillä on aivan samanlainen valhe kuin olisi väittää että terveyttä edistelee kun korvaa aitojen sikareiden kulutuksen pikkusikareilla.

        Jos seurataan kuolleisuutta puhtaasti syiden kautta, seuraavat säännöt pätevät. On selvää että kaikki kuitenkin kuolemme.

        Proteiinia tulee nauttia 0,8 - 1,5 grammaa vuorokaudessa per henkilön painokilo ja 15 - 25 % päivittäisestä energiansaannista. Proteiinia saa sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteista.

        Hiilihydraatista tulee saada alle 50 % vuorokauden energiasta. Parhaat hiilihydraattilähteet ovat palkokasvit, hedelmät, marjat sekä kypsentämättömät vihannekset. Hiilihydraattien täydennys täysjyväviljasta sekä resistentistä tärkkelyksestä.

        Rasvaa eli näkyvää ja piilorasvaa tulee olla loput eli 35 - 50 % päivittäisestä energiasta. Runsas kovien rasvojen nauttiminen suurentaa veren kolesterolipitoisuutta, ja erityisesti sydäntautiriskiä suurentavan LDL-kolesterolin pitoisuutta. Kovan rasvan korvaaminen osittain pehmeällä pienentää sepelvaltimotaudin riskiä.

        Kovalla rasvalla ei ole korvaamattomia tehtäviä elimistössä,

        Linolihapon saannin tulee olla 10 grammaa vuorokaudessa, alfalinoleenihapon 2 g/vrk sekä omega-3-rasvahappojen yli 250 mg/vrk. Ylimäärä monityydyttymätöntä omega-6-rasvahappoa tulee korvata monotyydyttymättömillä rasvahapoilla, koska omega-6 rasvahapot lisäävät matala-asteista tulehdusta. Koska kovat eläinperäiset tyydyttyneet rasvat nostavat kolesterolitasoja, kovien rasvojen osuuden tulisi olla korkeintaan 10 % päivän energiatarpeesta.

        Parhaat lisättyjen ja piilorasvojen lähteet ovat rasvainen kala ja kalaöljy, joita ei voi saada liikaa. Kotimaisista ruokaöljyistä ylivoimainen yleisöljy on camelinaöljy sekä seuraavina rypsi- ja pellavaöljy. Koska monotyydyttymättömillä rasvahapoilla ei tiedetä olevan muita haitallisia vaikutuksia kuin liikaa käytettynä liika energia, loppuosa öljystä tulee olla korkealaatuista ja paljon polyfenoleja sisältävää EVOO-oliiviöljyä, kauraöljyä ja avokadoa tai avokadoöljyä.

        --

        Puhtaasti terveyden kannalta ruokaöjyistä parhaat ovat kalaöljy (rajoitettu käyttö), EVOO-oliiviöljy, camelinaöljy sekä avokadoöljy. Energiansaanti kaikista rasvoista (näkyvä piilo) tulee kuitenkin rajata tyypillisesti 40 %:iin päivän kokonaisenergiasta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jos seurataan kuolleisuutta puhtaasti syiden kautta, seuraavat säännöt pätevät. On selvää että kaikki kuitenkin kuolemme.

        Proteiinia tulee nauttia 0,8 - 1,5 grammaa vuorokaudessa per henkilön painokilo ja 15 - 25 % päivittäisestä energiansaannista. Proteiinia saa sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteista.

        Hiilihydraatista tulee saada alle 50 % vuorokauden energiasta. Parhaat hiilihydraattilähteet ovat palkokasvit, hedelmät, marjat sekä kypsentämättömät vihannekset. Hiilihydraattien täydennys täysjyväviljasta sekä resistentistä tärkkelyksestä.

        Rasvaa eli näkyvää ja piilorasvaa tulee olla loput eli 35 - 50 % päivittäisestä energiasta. Runsas kovien rasvojen nauttiminen suurentaa veren kolesterolipitoisuutta, ja erityisesti sydäntautiriskiä suurentavan LDL-kolesterolin pitoisuutta. Kovan rasvan korvaaminen osittain pehmeällä pienentää sepelvaltimotaudin riskiä.

        Kovalla rasvalla ei ole korvaamattomia tehtäviä elimistössä,

        Linolihapon saannin tulee olla 10 grammaa vuorokaudessa, alfalinoleenihapon 2 g/vrk sekä omega-3-rasvahappojen yli 250 mg/vrk. Ylimäärä monityydyttymätöntä omega-6-rasvahappoa tulee korvata monotyydyttymättömillä rasvahapoilla, koska omega-6 rasvahapot lisäävät matala-asteista tulehdusta. Koska kovat eläinperäiset tyydyttyneet rasvat nostavat kolesterolitasoja, kovien rasvojen osuuden tulisi olla korkeintaan 10 % päivän energiatarpeesta.

        Parhaat lisättyjen ja piilorasvojen lähteet ovat rasvainen kala ja kalaöljy, joita ei voi saada liikaa. Kotimaisista ruokaöljyistä ylivoimainen yleisöljy on camelinaöljy sekä seuraavina rypsi- ja pellavaöljy. Koska monotyydyttymättömillä rasvahapoilla ei tiedetä olevan muita haitallisia vaikutuksia kuin liikaa käytettynä liika energia, loppuosa öljystä tulee olla korkealaatuista ja paljon polyfenoleja sisältävää EVOO-oliiviöljyä, kauraöljyä ja avokadoa tai avokadoöljyä.

        --

        Puhtaasti terveyden kannalta ruokaöjyistä parhaat ovat kalaöljy (rajoitettu käyttö), EVOO-oliiviöljy, camelinaöljy sekä avokadoöljy. Energiansaanti kaikista rasvoista (näkyvä piilo) tulee kuitenkin rajata tyypillisesti 40 %:iin päivän kokonaisenergiasta.

        Kilossa broilerin koipireisiä on muuten 150 g rasvaa.

        2 kg valkokaalia ja 500 g koipireisiä näyttäisi tuottavan 1600 kcal. Loput 1.5 kg hänen ravinnostaan on sitten todennäköisesti vettä. Taloudellinen dieetti kylläkin jos ostaa valkokaalia tuottajalta suoraan. 24E% hiilihydraatista eli selvä karppaaja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos seurataan kuolleisuutta puhtaasti syiden kautta, seuraavat säännöt pätevät. On selvää että kaikki kuitenkin kuolemme.

        Proteiinia tulee nauttia 0,8 - 1,5 grammaa vuorokaudessa per henkilön painokilo ja 15 - 25 % päivittäisestä energiansaannista. Proteiinia saa sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteista.

        Hiilihydraatista tulee saada alle 50 % vuorokauden energiasta. Parhaat hiilihydraattilähteet ovat palkokasvit, hedelmät, marjat sekä kypsentämättömät vihannekset. Hiilihydraattien täydennys täysjyväviljasta sekä resistentistä tärkkelyksestä.

        Rasvaa eli näkyvää ja piilorasvaa tulee olla loput eli 35 - 50 % päivittäisestä energiasta. Runsas kovien rasvojen nauttiminen suurentaa veren kolesterolipitoisuutta, ja erityisesti sydäntautiriskiä suurentavan LDL-kolesterolin pitoisuutta. Kovan rasvan korvaaminen osittain pehmeällä pienentää sepelvaltimotaudin riskiä.

        Kovalla rasvalla ei ole korvaamattomia tehtäviä elimistössä,

        Linolihapon saannin tulee olla 10 grammaa vuorokaudessa, alfalinoleenihapon 2 g/vrk sekä omega-3-rasvahappojen yli 250 mg/vrk. Ylimäärä monityydyttymätöntä omega-6-rasvahappoa tulee korvata monotyydyttymättömillä rasvahapoilla, koska omega-6 rasvahapot lisäävät matala-asteista tulehdusta. Koska kovat eläinperäiset tyydyttyneet rasvat nostavat kolesterolitasoja, kovien rasvojen osuuden tulisi olla korkeintaan 10 % päivän energiatarpeesta.

        Parhaat lisättyjen ja piilorasvojen lähteet ovat rasvainen kala ja kalaöljy, joita ei voi saada liikaa. Kotimaisista ruokaöljyistä ylivoimainen yleisöljy on camelinaöljy sekä seuraavina rypsi- ja pellavaöljy. Koska monotyydyttymättömillä rasvahapoilla ei tiedetä olevan muita haitallisia vaikutuksia kuin liikaa käytettynä liika energia, loppuosa öljystä tulee olla korkealaatuista ja paljon polyfenoleja sisältävää EVOO-oliiviöljyä, kauraöljyä ja avokadoa tai avokadoöljyä.

        --

        Puhtaasti terveyden kannalta ruokaöjyistä parhaat ovat kalaöljy (rajoitettu käyttö), EVOO-oliiviöljy, camelinaöljy sekä avokadoöljy. Energiansaanti kaikista rasvoista (näkyvä piilo) tulee kuitenkin rajata tyypillisesti 40 %:iin päivän kokonaisenergiasta.

        Anonyyminä toimiva helppo-heikki höperehtii painonhallinta -palstan kohderyhmälle suosituksista jotka ovat (öliiviöljymafian ja terveydenedistemismafian voitelemina) laadittu kohderyhmälle vapaasti syövä kansanosa.

        Tietenkään vapaasti syöville laaditut suositukset eivät päde painonhallitsijoille, ja (vielä vähemmän pätevät laihduttajille).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Anonyyminä toimiva helppo-heikki höperehtii painonhallinta -palstan kohderyhmälle suosituksista jotka ovat (öliiviöljymafian ja terveydenedistemismafian voitelemina) laadittu kohderyhmälle vapaasti syövä kansanosa.

        Tietenkään vapaasti syöville laaditut suositukset eivät päde painonhallitsijoille, ja (vielä vähemmän pätevät laihduttajille).

        "Anonyyminä toimiva helppo-heikki höperehtii painonhallinta...."

        Totta. Jos vastenmieliseksi Kanannahkamieheksi aka Lamppuöljymieheksi tiedetyn entisen 150-kiloisen anonyymin päivittäinen ruokavalio koostuu puolesta kilosta kiloon kananjalkoja, kahdesta kilosta kaalia ja muutamasta kupposesta kahvia, ei ole ihme että alkaa höperehtiä. Sitä ei pelasta edes 162 grammaa viikossa nautittua kalaa.

        On se ihme heppu.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Anonyyminä toimiva helppo-heikki höperehtii painonhallinta...."

        Totta. Jos vastenmieliseksi Kanannahkamieheksi aka Lamppuöljymieheksi tiedetyn entisen 150-kiloisen anonyymin päivittäinen ruokavalio koostuu puolesta kilosta kiloon kananjalkoja, kahdesta kilosta kaalia ja muutamasta kupposesta kahvia, ei ole ihme että alkaa höperehtiä. Sitä ei pelasta edes 162 grammaa viikossa nautittua kalaa.

        On se ihme heppu.

        Olen selvittänyt KNM:n dieetin. Hän syö kanakaalikeittoa. 5 kg ruokaa syntyy kun otetaan 500 g kanan koipireisiä, 2 kg valkokaalia ja 2.5 litraa vettä. Tuosta tulee sitten se 1600 kcal ja 77 g proteiinia. Tuosta voidaan päätellä että hän on 77 kg ja kun painoindeksi on 17.5 niin pituus on 2,10 m. Harris Benedictib kaavan mukaan hänen päivittäinen kulutuksensa olisi 2144 kcal josta voidaan päätellä että hän on 544 kcal säästöliekillä.


      • hvp27 kirjoitti:

        Olen selvittänyt KNM:n dieetin. Hän syö kanakaalikeittoa. 5 kg ruokaa syntyy kun otetaan 500 g kanan koipireisiä, 2 kg valkokaalia ja 2.5 litraa vettä. Tuosta tulee sitten se 1600 kcal ja 77 g proteiinia. Tuosta voidaan päätellä että hän on 77 kg ja kun painoindeksi on 17.5 niin pituus on 2,10 m. Harris Benedictib kaavan mukaan hänen päivittäinen kulutuksensa olisi 2144 kcal josta voidaan päätellä että hän on 544 kcal säästöliekillä.

        57 kg ja 180 cm tuottaisi myös painoindeksin 17.5. Energiankulutus olisi ylläolevan mukaan 1650 kcal. Aika biafra laisen näköinen ja kaikki vaatteet joutuu teettämään. Proteiinia tulisi sitten 1.3 g per kilo. Höyhensarjan miehiä siis.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        57 kg ja 180 cm tuottaisi myös painoindeksin 17.5. Energiankulutus olisi ylläolevan mukaan 1650 kcal. Aika biafra laisen näköinen ja kaikki vaatteet joutuu teettämään. Proteiinia tulisi sitten 1.3 g per kilo. Höyhensarjan miehiä siis.

        Eikös KNM sanonut jossakin, että hän on painanut aikaisemmin 150 kiloa? Jos hän painaa nyt 57 tai 77 kiloa, pudotus on melkoinen.

        Jos ruokavalioarvauksesi on totta, ei ole ihme että KNM:llä mielenterveys on kärsinyt. Eihän kenenkään mieli kestä ehjänä järsiä kananjalkaa ja kaalia - edes keittona - kolmea päivää pidempään. Tosin KNM on joutunut joustamaan kannanotoissaan, sillä 162 grammaa kalaa viikossa on nykyisin sallittua. Se on melkoinen myönnytys muille ihmisille.

        Sanon vaan, että se mies ei voi mitenkään olla onnellinen. Ja sen huomaa teksteistä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1565
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      172
      1243
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1080
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      997
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      86
      910
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      841
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      44
      828
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      60
      754
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    Aihe